Gårdar & leverantörer

Här kan du läsa om några av gårdarna vi får produkterna ifrån.

Knalten Ekologiska Grönsaker Hökerum

Gården odlar och säljar Krav-märkte grönsaker. Odling sker med häst och handkraft. Knalten ligger vackert belägen norr om Hökerum och när man går runt på gården känns det som om man är på 1800-talet.

Bocksås Eko Älekulla

Bocksås Eko har 110 kor som får beta på de gamla vackra betesmarkerna Älekulla har. Djuren slaktas och styckas på Öströö fårfarm utanför Varberg ca en timme från Älekulla. Köttet har hängmörats en längre tid så man får den bästa smaken!

Holmryds mejeri

Holmryds mejeri är en gård som ligger i det vackra Bredared en mil norr om Borås. Gården har ca 70 kor som förser gården med mjölk. Korna går fritt i en stor hall med liggbås och fri tillgång till foder, gräs och vatten. Under vår- och sommartiden kan korna gå ut till beteshagen dygnet runt.
Gården har även en gårdsbutik där de säljer sin mjölk, grädde, ostkakor och glass.

Mjölkproduktion Kronogården

Kronogården drivs av Josephine och Niels och har ca 100 kor. De säljer sina mjölk direkt på gården i sin mjölkbutik och hos några återförsäljare i närheten. Kossorna har möjligheten att gå ut från stallen och kan vandra runt i all frihet. Kossorna är som människor och står gärna inne när det regnar eller är kallt. På Kronogården kan de välja. Kronogården är en aktiv gård där man kan få rundvisning för t.ex. skolar, men även workshops, barnkalas, osv.

Revesjö Gårdsmejeri

Gårdsmejerin drivs av Maria sedan augusti 2016 och ligger i det vackra Revesjö i Svenljunga kommun. Maria gick på naturbruksgymnasiet och lärde sig det första om mejeri. Senare har hon självlärt sig mejerihantverken mest genom studera gamla hushållböcker och recept.
Resultatet är ett sortiment av mejeriprodukter som yoghurt, mjuk kärnost, smör, ostkaka, kalvdans och fil som smakar som mejeri smakade en gång i tiden. Allt producerat på gården och producerat av mjölken från gården.
Revesjös smör fick en första plats i gastronomiska matverk Västergötland 2017.

Sjömarkens hönsgård

Sjömarkens hönsgård har funnits sedan 60 talet precis utanför Sjömarkens samhälle. Gården säljer sina ägg till många butiker runtomkring.

Östragärde Gård

Gården ligger precis utanför Sätila och odlar champinjoner och olika svampar. Av champinjoner och svampar tillverkas även spännande produkter som rökta champinjoner, svampspad av sojakaraktär och champinjonrisotto.

Bageriet i Fritsla

Ingrid driver det här lille bageriet mitt i Fritsla. Hon bakar bröd och andra bakverk på hantverksmässig grund, med ekologiskt mjöl från Berte Qvarn.

Furulund's Gård

Furulund’s Gård är ett litet familjeföretag. Som drivs med kärlek till djuren och bra kött. På gården finns förutom grisar även värphöns som är frigående både inom och utomhus. Gården odlar en del, främst vitlök som finns till försäljning under hösten. Den odlas för hand. Gården sköts idag helt utan maskiner.
Djur som inte trivs eller känner sig stressade utsöndrar ett särskilt stresshormon, hormonet stannar kvar i köttet och blir en bismak. Därför är det viktigt att grisarna har det lugnt och tryggt omkring sig hela vägen fram till slakt. På gården lever grisarna så naturligt som möjligt.
Grisarna bor i hyddor fyllda med halm, stora fria ytor att röra sig på, de leker, äter och sover tätt tillsammans. När det är tid för slakt transporteras grisarna till ett lokalt slakteri, endast tio minuter bort. Gården sköter allt med transporten, lastning sker på grisens villkor. Därför kan det hända ibland att de får slakta en annan dag för då vill dom inte kliva på och då väntar dem. Den korta resan förhindrar att grisarna hinner stressa upp sig och bismak i köttet undviks. Furulund´s Gård har ett kött med mycket smak men utan bismak. Grisarna får växa i ca 1år innan dom är redo för slakt. Dom äter spannmål som odlas 5 min från gården.

Vik Gård

Vik Gård är en gård med gris- och spannmålsproduktion samt entreprenadverksamhet och sedan juli 2015 även försäljning av kött direkt till konsument. De odlar även raps beror så att det blir en bra omväxlingsgröda i växtföljden på gården. Den sprider även ut arbetet i växtodlingssäsongen.

Kråkarps Gårdsmejeri

Gården drivs av Elinor och Daniel Bergval. De tog över gården 2005 då det blev fjärde generationsskiftet. De har ca 100 djur varav ca 40 mjölkkor. De brukar ca 85 hektar inklusive betesmark. De odlar allt grovfoder till djuren själva men köper in kraftfoder.

2009 valde de att gå över till KRAV, så i dagsläget bedrivs all verksamhet ekologiskt. 2015 startade de ett litet mejeri på gården och började sälja mjölk i lösvikt till fyra ICA butiker i Borås. Det blev bra utfall av det så några månader senare började de att förädla deras mjölk.

De har ett sortiment med mjölk, yoghurt, fil, grädde, ostkaka och färskost.