Nyheter

Äntligen midsommar!

Det drar ihop sig till midsommar, denna sägens omspunna och efterlängtade sommarhögtid. Vid sidan om jul är midsommar nog Sveriges viktigaste högtid och det sägs att vi firat sommarsolståndet ända sedan förkristen tid och att dansen kring midsommarstången är rester av en forntida fruktbarhetsfest.
Det var emellertid först på medeltiden som midsommarfirandet tog fart ordentligt. Traditionen lär faktiskt komma från norra Europa (typ Tyskland) där man firade vårens spirande växtlighet (och passade på att dricka en massa öl). I det gamla bondesamhället kom högtiden att innebära en brytpunkt i arbetsåret och själva midsommarnatten var full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
Vid midsommar känns det som om sommaren börjar på riktigt – och det är väl värt att fira? Givetvis firar vi i goda vänners lag, med god mat och dryck. Att lägga en riktigt god köttbit på grillen framåt kvällen har blivit en modern tradition – varför inte prova en riktigt fin ekologisk entrecôte eller flankstek? Till det serverar du givetvis en riktigt god potatissallad gjord på färskpotatisen som blev över från sillunchen och en fräsch sallad. Det är ju nu naturen bidrar med så mycket goda primörer, så passa på att frossa.