Nyheter

Gårdsmejeriet på Kråkarps gård

Elinor och Daniel Bergvall bor på Kråkarps gård ett stycke norr om Fristad. För fem år sedan, 2015, började de och deras 42 kor leverera mjölk till den lokala ICA-handlaren. Idag har antalet produkter som gården producerar ökat avsevärt – förutom mjölk levererar Elinor och Daniel även filmjölk, yoghurt, drickyoghurt, ostkaka, färskost, kalvdans och eldost.

När vi haffar Elinor är hon precis färdig med dagens eldostproduktion, 210 eldostar finns nu färdiga för leverans.

– Vi ystar för glatta livet, säger hon och förklarar att eldosten är något så enkelt som svensk, halloumi och en produkt var popularitet ökar stort.

Traditionellt sett tillverkas halloumi på Cypern, av fårmjölk. Eldosten är den officiella svenska varianten som Svenska Gårdsmejerier fått varumärkesskyddad. Eldosten kan tillverkas på ko-, get-, får- eller buffelmjölk och det finns inget detaljerat receptkrav. Därför kan smaken variera mellan olika mejerier.

Elinor berättar att hon och Daniel hela tiden utvecklar sitt sortiment och provar olika vägar.

– Ett tag hade vi mellanmjölk, men den har vi tagit bort eftersom den inte sålde tillräckligt bra. Då kunde vi lägga tid på annat istället.

Inledningsvis skötte Daniel i princip hela gårdsmejeriets produktion med hjälp av Elinor som också hade ett jobb utanför gården. Idag har hon tagit tjänstledigt och både hon, Daniel och en anställd jobbar heltid. Dessutom får de hjälp av de tre äldsta av de fyra sönerna.

– Vi säljer mycket av vår produktion på rekoringar, så grabbarna är med och kör till dem. Den äldste är på väg till Mölndal och Kungsbacka om någon timme, säger hon och berättar att hon nu övergått till att packa morgondagens 135 rekoringskassar.

De är med i inte mindre än tio olika rekoringar i närområdet, men levererar också till oss på Lokalt från Sjuhärad.

– När vi startade för fem år sedan kunde vi aldrig tänka oss att det skulle bli såhär bra. Vi kom verkligen rätt i tiden. Det finns ett stort intresse för lokalproducerat idag och folk väljer att lägga pengar på bra mat.