Nyheter

Glada grisar från Vik gård

En av våra köttleverantörer är Vik gård i Öxnevalla. Här har det varit djurproduktion i över 100 år. Men sedan 2009 drivs gården av Jimmy Johnsson och sedan 2011 får Jimmy hjälp av hustrun Caroline som även arbetar som växtodlingsrådgivare.
Både Jimmy och Caroline är uppväxta på gårdar, så livet på landet är en självklarhet.

– Jag har hjälpt min pappa hemma på gården så länge jag kan minnas, säger Jimmy och avslöjar att han hjälpte sin farfar att harva redan som åttaåring.

På gymnasiet läste Jimmy emellertid fordonslinjen och startade en karriär som foderbilschaufför – den väg Jimmy inte hittar är inte värd att hitta. År 2006 satte sig Jimmy på skolbänken för att läsa till gårdsmästare och strax därpå blev han lantbrukare på riktigt.

Lantbruksprogrammet på Munkagård

Carolines väg var inte lika självklar – under uppväxten var intresset för lantbruk i princip obefintligt. Istället hägrade tankar på att bli florist. Men väl på Munkagård öppnades hennes ögon för lantbruk och hon gick lantbruksprogrammet istället. Efter några år på en mjölkgård utanför Halmstad styrde Caroline kosan till Alnarp och en lantmästarexamen.

7.000 grisar om året

På Vik gård föder Jimmy och Caroline upp drygt 7.000 grisar om året med hjälp av två heltidstjänster samt Jimmys pappa under arbetstopparna. På gården odlar man även spannmål; vete, korn, havre, åkerböna och höstraps i en modern form av växelbruk.

– Vi försöker få bra växtföljd och på sikt bra jordar. Åkerbönan och rapsen är så kallade avbrottsgrödor och minskar risken för växtföljdsjukdomar. Vi arbetar för att minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt och använder väl utvecklade tekniker för att mäta grödans behov av gödning. I traktorn finns både dator och autostyrning via GPS som gör att vi slipper dubbelkörning som sparar diesel och gödning.

Grisuppfödningen är ett bra komplement till spannmålsodlingen eftersom allt spannmål inte lämpar sig för människoföda. Både åkerbönan och delar av rapsen går till grisarna.

– Sen kompletterar vi med mineraler och vitaminer, Premix, från en samarbetspartner i Laholm som vi även tar rapsmjöl från som komplement till vårt eget spannmål. Grisarna behöver rätt proteinhalt och näringssammansättning på fodret för att växa som de ska.

Förr användes ofta soja som protein i grisfodret, men numera byter fler och fler över till åkerbönan.

– Vi tar också vassle från kesotillverkningen i Falkenberg så i huvudsak får också grisarna närproducerad mat.

Jimmy berättar att grisarna utfodras med välling fyra gånger per dygn. De ses till dagligen, får rent strö och ny halm varje dag.

– Halmen ger dem något att syssla med och låter dem följa sitt naturliga beteende.

Vik gård levererar alla sina grisar till KLS Ugglarps slakteri i Dalsjöfors. En del går sedan vidare till gårdens partner, Lillegårdens Kött & Chark i Varberg för försäljning lokalt via dem under gårdens varumärke Vik Gård. En mindre del hittar du hos oss på Lokalt från Sjuhärad.

– Vi har som ambition att öka andelen som går till lokalproducerat och tittar på att byta system där grisarna kan gå mer fritt, säger Jimmy.