Nyheter

Granskottssirap

Har du provat att plocka granskott? Kom dock ihåg att fråga markägaren först eftersom granskott tillhör trädens ”löv” och alltså inte omfattas av allemansrätten. Man kan göra en massa gott av granskott, en av de enklaste är granskottssirap som lär vara verksamt mot hosta. Den är också god att ringla över glass, pannkakor eller en sallad. Enligt Bondepraktikan var granskott bra mot vårtrötthet. Inte så konstigt, de innehåller mängder av vitaminer och mineraler!

Så gör du granskottssirap:
Plocka granskott som är ungefär lika stora som en fingernagel. Varva skotten med råsocker (för smakens skulle kan du variera med muscovadosocker) i en burk – ett lager granskott, ett lager råsocker. Skruva på locket och ställ burken i ett fönster så den får morgon- eller kvällssol. Skaka burken varje dag i tre-fyra veckor. När skotten tappat färg och sockret smält är granskottssirapen klar. Sila av, häll på en mörk glasflaska och förvara i kylskåp. Den håller cirka ett år.

Vill du göra syltade granskott plockar du en liter granskott som är 2-3 cm långa. Blanda ihop 1 liter vatten med 1 dl vitvinsvinäger, ett halvt kilo socker och en halv dl rosépeppar. Lägg granskotten i lagen och låt sjuda (inte koka) i tio minuter. Häll upp i glasburkar och servera som tillbehör till kött eller fisk. De syltade granskotten håller sig minst 3 månader i kylskåp.