Nyheter

I Fritsla bakas gott surdegsbröd

– Det godaste brödet görs av vatten, mjöl och salt, säger Ingrid Pasha som driver Bageriet i Fritsla och älskar surdegsbröd.

Att göra surdeg är enkelt: Börja med att blanda vatten och mjöl. Låt det stå i rumstemperatur. Efter en till två dagar kommer det att börja bubbla. Sen måste du mata surdegen så att den har något att växa med: ge den nytt mjöl och nytt vatten.

Om du sätter en helt ny surdeg får du räkna med att det tar fyra–fem dagar innan du kan börja baka. Men ny surdeg behöver man sällan sätta, har du en gång fått en surdeg håller du liv i den. När du sedan ska börja baka, tar du en klick av surdegen, sedan är det bara att tillsätta vatten, mjöl och salt, blanda ihop, det och sedan låta allt jäsa tre–fyra timmar. Vik ihop degen och tryck den luft som bildats, låt sedan jäsa ytterligare någon timme. Forma degen till bröd eller frallor, låt jäsa i kylen över natten. Sammanlagt får degen jäsa i ett dygn. Då hinner alla näringsämnen i mjölet utvecklas. Slowbaking helt enkelt. Och om du inte har tid eller lust att baka själv finns det flera goda surdegsbröd att välja mellan i webshopen.