Nyheter

Rosmarin

Rosmarin – på latin rosmarinus officinalis vilket betyder ”havets dagg” är en av våra mest användbara kryddor. Den växer vilt kring Medelhavet, men här i Sverige får man odla den.

Enklast odlar man rosmarin i en stor, rymlig kruka som kan flyttas utomhus på sommaren. På vintern trivs rosmarinen på en sval, frostfri plats. Sköter man om sin rosmarin kan den bli hela 50 cm hög och hålla i flera år.

Man känner igen rosmarinen på dess barrliknande gröna blad som har en kraftigt aromatisk doft. Men den har även blommor – oftast är de ljusblå, men andra färger kan förekomma. I maten kan vi använda rosmarin både färsk och torkad – tänk bara en läcker lammstek med vitlök och rosmarin …

Plocka blad under hela säsongen, vill du skörda för att torka, görs det lämpligast strax innan din rosmarin blommar. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner att torka. Efter torkningen kan bladen repas av och förvaras i en glasburk. När du ska använda den torkade rosmarinen krossar du dem i en mortel.

Rosmarin är ju gärna förknippad med lamm, men kryddan passar även fint till annat kött, vilt och kyckling (och det går också jättebra att krydda brännvin med rosmarin). Vill du göra egna kryddblandningar är rosmarin en finfin ingrediens och testa gärna att lägga några kvistar på grillen!

Liksom många av våra kryddväxter har också rosmarin medicinska egenskaper. Dess eteriska olja verkar stimulerande på blodcirkulationen och rosmarinolja är också värmande vid träningsvärk och muskelspänningar.