Det ska vara självklart med närproducerad mat i sin vardag!

Välkommen till Lokalt från Sjuhärad!

e-butiken hittar du mycket närproducerat från Sjuhärad bl.a. en matkasse fullproppad med närproducerad mat från Sjuhärad!


Du får produkterna hem till dig som bor i Sjuhärad genom hemleverans och till dig som bor utanför Sjuhärad via DB-Schenker (endast torrvaror). Roligt som present eller till egen användning.

Vi levererar även till företag.


Gå in i e-butiken och se allt det goda Sjuhärad har att erbjuda! Och det är mycket kan vi lova!
9 september 2019

Säg hej till Sonia och Pierre på Knaltens Trädgård!

Somliga drömmer om att flytta till Frankrike, att bo vid Medelhavet eller skaffa en gård på landet. Sonia och Pierre gjorde tvärtom! Pierre, som kommer från gastronimins huvudstad, Lyon, är uppvuxen i en familj där mat och matlagning utgjorde familjens grund.

– När man gillar att äta, gillar man att laga mat och letar alltid efter de bästa produkterna. Det är därför jag försöker producera den bästa kvaliteten, säger han.

Sonia kommer från andra sidan Frankrike, Atlantkusten. Kärleken till lokalproducerad mat och grönsaker kommer från mormodern.

– Grönsaker fanns alltid på menyn hos mormor, säger Sonia som fick följa med till marknaden med sin mormor och välja säsongens bästa grönsaker.

Till Sverige kom Sonia och Pierre första gången 2007 för att hälsa på vänner.

– Vi slogs direkt av hur fint det var, skogen och naturen var fantastikt vacker.

Paret drogs till Sverige och kom på flera besök. Till slut blev det för svårt att åka tillbaka till storstaden Lyon. ”Varför flyttar ni inte hit?”, föreslog vännerna och efter lite funderande gjorde de så.

På Knalten, som ligger mellan Älmestad och Hökerum utanför Ulricehamn odlar de ett fyrtiotal olika grönsaker, ekologiskt och KRAV-märkt.

– Vi plöjer inte, utan odlar istället i fasta bäddar. Det gör att vi kan ha en skonsam men hög avkastning på liten yta, lång skördesäsong och vi har delat upp vår trädgård i fjorton olika tegar, sorterat efter familj.

Gårdens viktigaste verktyg har de tagit med från Frankrike, en ”grelinette”, eller bredgrep.

– Fördelen med den är att man inte behöver vända jorden när man förbereder såbädden utan man kan lufta och luckra upp jorden utan att förstöra ekosystemet. Vi använder verktyget varje dag under säsong.

Har du inte provat Knaltens morötter än – är det hög tid – både de traditionellt orange, de lila och de gula smakar himmelskt!

Vill du läsa mer om Sonia och Pierre hittar du deras hemsida här: knalten-eko.se

20 augusti 2019

Ät så ren mat som möjligt!

Det går många rykten och ”snack” om vår mat. En del rykten är överdrivna, andra kan vara vettiga att ta till sig. Något man pratat ganska mycket om på senare tid är riskerna med processad mat. Vad är då processad mat – och vad är icke processad mat?

Lätt förenklat är nästan all mat utom raw food processad, det vill säga att den är tillagad. Men det man egentligen talar om i det här sammanhanget är mat som är mer eller mindre industriellt bearbetad. Vitt bröd, till exempel är mer processat än grovt eftersom man tagit bort den fiberrika delen av vetet i det vita brödet. Det vi dock ofta pratar om som processad mat är till exempel malet och pressat kött (som hamburgare, kebabkött i påse, korv och skinka), fiskpinnar, pulvermos eller chips. Ofta har man lagt till extra mycket fett eller raffinerade kolhydrater i den här maten. Färdiglagad mat som vi hittar i frysdisken är på sätt och vis också processad, men behöver inte vara sämre än maten du lagar hemma i ditt eget kök – lägg till några färska grönsaker så har du en hyfsad måltid om det är bråttom och du inte hinner laga mat från grunden.

Det säger sig själv att mat som inte behandlats med extra fett eller socker är mer hälsosam. Men hur ska jag tänka om jag vill äta mer icke processad mat? Det är ganska enkelt. Rena råvaror, som en köttbit, ett knippe morötter, en påse potatis eller en hel kyckling är självklara exempel på icke processad mat. Skär du dina potatisar i klyftor och tillagar dem med olivolja i ugnen har du till exempel ett hyfsat icke processat alternativ till pommes frites (och godare). Så när du står där i affären – gör det enkelt för dig, välj rena råvaror så ofta du kan!

Råstekt potatis med vitlöksmangold och lövbiff

18 juli 2019

Ta fram grillen!

Sommar är grilltid. Och vi kan ägna hur lång tid som helst på att blanda den rätta marinaden, låta köttet ligga länge, länge och suga åt sig smaker innan vi tar fram grillen och gör en riktigt barbeque där köttet grillas på låg temperatur under en längre tid. Men, det är inte alltid vi har all den där tiden, inte ens nu under sommaren. Och det är då det är så praktiskt med korv! Lägg en god kryddad bratwurst på grillen, kombinera med surkål, en god senap (och kanske lite ketchup) och du får en härligt snabblagad måltid. Vår bratwurst kommer från Viks gård i Horred och är gjord på fläskkött. Prova gärna Viks gårds ramslökskorv också! Ramslök är något av naturens egen vitlök, har vackra vita blommor som ser ut som stjärnor och breda gröna blad och den är faktiskt släkt med gräslöken. Servera din ramslökskorv med en egengjord potatissallad: skala och tärna potatis, koka mjuk och blanda med rödlök, majonnäs, tjock yoghurt, hackad färsk spenat, salt och peppar. Smaklig måltid!

1 juli 2019

Danskt rågbröd – en favorit på frukostbordet

Grovt mörkt rågbröd är standard i vårt södra grannland. Köper du ett härligt smørrebrød är oddsen höga för att mackan är just ett danskt rågbröd. Grovt rågmjöl, krossad råg, solrosfrön, linfrön, surdeg och salt utgör grunden. Sedan må de lärde tvista huruvida det ska vara mörk sirap eller collorit för att få fram den mörka färgen. Vårt rågbröd bakas av Ingrid Pasha som driver Bageriet i Fritsla. – Det danska rågbrödet är vårt mest hållbara bröd och är saftigt i upp till en vecka.

Förutom rågbrödet bakar Ingrid även valnötsbröd, lantbröd, morotsbröd, surdegsbrödet pain blanc, fyra fröer, fransk baguette, fruktbröd och ett ljuvligt sprött och gott knäckebröd. Sugen på en macka?

28 maj 2019

Därför gillar vi lokalproducerat

Att långa transporter inte är bra för vårt klimat är ingen nyhet – och i sig ganska ologiskt. För visst är det galet med matvaror som, jag höll på att skriva ”åker land och rike runt”, åker runt halva jorden bara för att vi här i norr ovillkorligen vill äta jordgubbar även när våra egna jordgubbsland ligger under ett halvmeters tjockt snötäcke.

Långa transporter ökar utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid. Men vad som inte är lika känt är att livsmedel som transporteras långt ofta innehåller fler tillsatsämnen för att klara den långa transporttiden (Källa: naturochmiljo.se). De behöver också förpackas mer än när du (i bästa fall) handlar direkt från producenten. Och visste du att den ekologiska ”ryggsäck” äpplen som odlats ekologiskt i Nya Zeeland är fem gånger så stor som de svenska äpplenas ”ryggsäck”, det vill säga energiåtgång för produktion och transport. Väljer du franska äpplen däremot, krävs ”bara” 1,7 gånger så mycket energi som för våra svenska äpplen. Det finns faktiskt över 300 sorters svenska äpplen – Aroma, Sävstaholm, Transparante Blanche, Astrakan och Ingrid Marie, bara för att nämna några.

Alltså, i det här ämnet finns det hur mycket som helst att skriva om (så jag kommer säkert återkomma), men till dig som funderar över om du ska välja ekologiskt eller lokalproducerat är mitt tips att välja den produkt som transporterats kortast väg. På så sätt kan du också göra en insats för vår jord. 

8 maj 2019

Djur som betar gräs och örter smakar bättre 

Egentligen är det här med gräsbeteskött helt naturligt. Sedan urminnes tider har korna gått ute i sina hagar och i lugn och ro betat det som växt: gräs, klöver, maskrosor och andra örter som till exempel cikoria, käringtand, kråkvicker eller timotej. Självklart ger detta kött av en viss kvalitet. Med mersmak.

Hos vår leverantör, Bocksås Eko, föds djuren upp i makligt tempo utan de stora mängder kraftfoder och spannmål som av någon märklig anledning kommit att bli det ”vanliga” sättet att föda upp köttdjur. Här får de gräs- och örtbaserat foder och som grädde på moset hjälper de därigenom till att bevara det vackra landskapet med öppna betesmarker i Älekulla där gården ligger.

När kor får växa upp i sitt eget tempo får du som kund ett kött med mycket god kvalitet som också är rikt på nyttiga omega 3-fettsyror. Djur som går ute i solen ger även ett kött med något mer D-vitamin.  

Kött från djur som betat gräs är bra för miljön och smakar enligt de som provat också betydligt mer och bättre än ”vanligt” kött, tycker vi.

Kolla in vår sortiment med gräsbeteskött!

Gräsbeteskött


Fina råvaror som vanligt

Fantastiskt fint kött, jättegod paj.

Jättefina råvaror

Känns so kvalitativa varor
?

Jag är väldigt nöjd med varorna. Bra variation och även om man inte gör efter recept så ger innehållet bra inspiration till egna recept.

Lika nöjda denna gången! Både recept och varors kvalitet. Och mjölken är super bäst!